2011. július 21., csütörtök

Villámcsapás elkerülése

Kedves Olvasóim!

Viharos időszakban figyelni kell az időjárás-jelentésre. Mindez különösen fontos a szabadtéri események szervezőinek, hiszen így dönteni lehet a programok megtartásáról, illetve elhalasztásáról, továbbá fel lehet készülni az esetlegesen előforduló vészhelyzetre.

A vihar közeledését jelezheti a heves szél, az eső és a felhők megjelenése. Ha egy távoli vihar mennydörgése egyre erősebbé válik, vagy a villámlás és a dörgés között eltelt idő kevesebb, mint 30 másodperc, tanácsos menedéket keresni. Kisebb, fedéllel nem bíró alkotmányok, mint pl. egy kilátó, nem alkalmasak erre a célra. Biztonságosabb nagyobb, zárt épületekben vagy fémvázzal rendelkező, felhúzott ablakú járművekben (gépkocsiban, furgonban vagy kamionban) keresni menedéket. Nem tanácsos újrakezdeni a szabadtéri programot az utolsó dörgéstől vagy villámlástól számított 30 percen belül.



A villámcsapás okozta sérülés megelőzése érdekében a szabadban, kerüljük a fémtárgyakat, a vizet és a nyílt területeket, például a mezőket. Ha lehetetlen elhagyni a nyílt teret, tanácsos leguggolni olyan alacsonyra, ahogyan csak lehet, de ne feküdjünk a földre. Jó a legközelebbi személytől legalább 5 méteres távolságot tartani, és egy facsoport alatt menedéket keresni, de ne tegyük ezt magányosan álló fa esetében.

A házon belüli villámcsapás elkerülése érdekében a vihar ideje alatt kerüljük a vízzel való érintkezést, a telefonbeszélgetést, a számítógépes munkát vagy a szórakoztató elektronikai eszközökhöz kapcsolt fejhallgató használatát. Biztonságosabb, ha távol maradunk az ajtótól és az ablakoktól, és kikapcsoljuk az elektromos berendezéseket, illetve kihúzzuk őket a fali csatlakozóból, még mielőtt a vihar megérkezne.


Remélem hasznos info volt mindenkinek :)


Üdv: Tünde

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése